شغل تراشکاری یکی از مهم ترین حرفه ها و مشاغل در صنایع امروزی به ویژه صنعت ساخت فلزات است. برای موفقیت در حوزه تراشکاری افراد می توانند از طریق رشته تراشکاری در هنرستان، تحصیلات آکادمیک را گذرانده و وارد این حرفه شوند...
شغل تراشکاری یکی از مهم ترین حرفه ها و مشاغل در صنایع امروزی به ویژه صنعت ساخت فلزات است. برای موفقیت در حوزه تراشکاری افراد می توانند از طریق رشته تراشکاری در هنرستان، تحصیلات آکادمیک را گذرانده و وارد این حرفه شوند.
نیروهای تراشکار با مهارت و تجربه کاری خود و با استفاده از تجهیزات و دستگاه های مخصوص تراشکاری اقدام به فرم دهی فلزات کرده و آن ها را برای مصارف گوناگون آماده می کنند. به دلیل اهمیت و جایگاه ویژه شغل تراشکاری در صنایع، تصمیم داریم با این حرفه و مهارت های لازم برای ورود به آن بیشتر آشنا شویم.
شغل تراشکاری ترکیبی است از فن و هنر. در واقع افرادی که در این حرفه مشغول به کار هستند می بایست هم از نظر هنری و هم از نظر فنی مهارت های بالایی داشته باشند. به شاغلان حوزه تراشکاری، تراشکار می گویند.
یک تراشکار حرفه ای با توجه به سختی ها و چالش هایی که در حرفه تراشکاری وجود دارد، می بایست دارای یک سری توانمندی ها و مهارت های خاص باشد تا بتواند در کار خود موفق ظاهر شود. اصولا از خصوصیات افرادی که برای شغل تراشکاری مناسب هستند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- اولین و مهم ترین مولفه برای ورود به شغل تراشکاری علاقمندی به این حرفه است. چالش ها و فشارهای کاری گاه به قدری زیاد هستند که تنها افراد علاقمند به این رشته می توانند صبوری کرده و از پس مشکلات برآیند.
2- علاوه بر علاقه، استعداد نیز در درجه دوم جزء مهم ترین و ضروری ترین فاکتورها برای ورود به شغل تراشکاری است. یک فرد بایستی بتواند استعداد خود را در این حرفه کشف کرده و آن را به خوبی پرورش دهد.
3- توان و قدرت جسمی بالا شرط سوم برای وارد شدن به حرفه تراشکاری است. شما بایستی از نظر فیزیکی و جسمی آمادگی کاملی برای کار با انواع دستگاه های تراشکاری را داشته باشید. علاوه بر این، با وجود تجهیزات پیشرفته و انواع ماشین آلات تراشکاری، گاه برخی از فعالیت ها به صورت دستی انجام می شوند و در چنین شرایطی تراشکار برای پیش بردن امور بایستی از قوه بدنی بالایی برخوردار باشد.
4- داشتن ذوق و خلاقیت هنری نیز یکی دیگر از الزامات برای موفقیت در شغل تراشکاری است. شکل دادن به فلزات و ارائه خروجی مطلوب، نیازمند ذوق و قریحه هنری است.
با توجه به این موارد می توان نتیجه گرفت یک تراشکار برای موفقیت به دو بازوی فنی و هنری با هم نیاز دارد. در ادامه کمی بیشتر به معرفی شغل تراشکاری خواهیم پرداخت و وظایف یک تراشکار را نیز مورد بررسی قرار خواهیم داد.
شغل تراشکاری به طور خاص مربوط به شکل دهی و فرم دهی فلزات با روش براده برداری است. شکل دهی به فلزات می تواند هم با خلاقیت تراشکار و به صورت دستی و هم به وسیله ی ماشین آلات و دستگاه های مخصوص تراشکاری انجام شود. از مهم ترین و پرکاربردترین دستگاه های تراشکاری عبارتند از:
هر کدام از این دستگاه ها با وجود هدف مشترکی که دنبال می کنند، از طراحی و مکانیزم ساخت متفاوتی برخوردارند. بنابراین بسیار ضروری است که تراشکار با تمامی این دستگاه ها به خوبی آشنا بوده و تسلط کافی برای کار کردن با آن ها را داشته باشد. اما هدف از ایجاد شغل تراشکاری چیست؟
رشته تراشکاری کارشناسان و متخصصینی را تربیت می کند که می توانند انواعی از ماشین آلات صنعتی را با استفاده از تکنولوژی های ابزارسازی، جوشکاری، ریخته گری، فرم دهی به فلزات و... طراحی و تولید کنند.
شغل تراشکاری به کمک فناوری ها و تکنولوژی هایی که در اختیار دارد می تواند کاربردهای گوناگونی در صنایع همچون؛ صنعت خودروسازی، ابزارسازی، کشاورزی و... داشته باشد. اما لیست وظایفی که یک تراشکار برعهده دارد به شرح زیر است.
دستگاه تراشکاری را می توان جزء اولین دستگاه های صنعتی به شمار آورد که بین قرن 17 و 18 میلادی، معمولی ترین نوع آن پا به عرصه صنعت گذاشت. اولین کشور سازنده دستگاه تراش، کشور فرانسه در سال 1740 است که تمامی فرایند تراش توسط این ماشین به وسیله دست انسان انجام می شد. در واقع نیروهای انسانی با کمک دست خود محور اصلی ماشین را برای شروع به کار به چرخش درمی آوردند.
به مرور این ماشین آلات تکامل یافته و دستخوش تغییراتی شدند. چیزی نزدیک به 60 سال بعد یعنی در سال 1796 فردی به نام فریلند (Freeland)، تغییراتی در ساختار اصلی ماشین ایجاد کرده و دستگاهی ساخت که مجهز به میله پیچ بری بود. سال ها بعد در ایالات متحده آمریکا ماشین تراش هایی با پایه آهنی و بدنه چوبی ساخته شدند که از هر جهت نسبت به تولیدات قبلی پیشرفته تر بودند.
رفته رفته و با گذشت زمان ماشین تراش ها مجهزتر شده و توانایی آن ها برای تراش پیچ های مختلف افزایش پیدا کرد. از جمله قابلیت هایی که به این ماشین آلات افزوده شد می توان به توان و قدرت بیشتر، جعبه بار، جعبه دنده دور و... اشاره کرد. این روزها ماشین تراش های به کار رفته در صنایع داخلی ایران جزء پیشرفته ترین ماشین آلات در صنعت تراشکاری هستند که از بهترین تکنولوژی ها و فناوری ها بهره می برند.
تراشکاری در صنایع شامل چند مرحله مختلف است که این مراحل عبارتند از: تراشکاری مخروطی، استوانه ای، شیار خارجی و بازرسی جوش. امروزه شغل تراشکاری کاربردهای مختلفی در چرخه تولیدات صنعتی دارد. بسیاری از صنایع همچون طراحی کارگاه، صنایع کشاورزی، خودروسازی، ماشین سازی، صنایع فلز کاری، ابزارسازی، صنایع هوایی، تسلیحات و... جزء متقاضیان اصلی حرفه تراشکاری هستند.
ساخت انواع تولیدات و ماشین آلات صنعتی، نظارت، بهره برداری و حتی اجرای صحیح تمامی این طرح ها در حیطه شغل تراشکاری است و بدون آن عملا چرخه بسیاری از صنایع از کار خواهد افتاد.
اگر جزء علاقمندان به شغل تراشکاری هستید، لازم است تا با تجهیزات و ابزارهای آن به خوبی آشنا باشید. ابزار تراشکاری بسته به نوع و محیط کار انواع مختلفی دارند. گستره وسیعی از ابزارآلات تراشکاری را می توان نام برد که هر کدام شیوه کار مخصوص به خود را دارند.
در لیست ابزارهای تراشکاری علاوه بر ماشین آلات و دستگاه های مخصوص تراش، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
صنعتگران و علاقه مندان به صنعت تراشکاری میتوانند تمامی ابزار های مورد نیاز تراشکاری را از فروشگاه ابزار ماتریس با بهترین قیمت و کیفیت تهییه کرده و در کوتاه ترین زمان ممکن دریافت کنند. همچنین کارشناسان فروش ابزار ماتریس آماده راهنمایی جهت خرید دقیق ابزار به شما عزیزان را دارند.
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به فروشگاه اینترنتی ماتریس می باشد.