در صنعت تراشکاری، علاوه بر ابزارآلات کاربردی، از محلول ها و روغن های خاصی نیز استفاده می شود که به کمک آن ها می توان عملیات تراشکاری و برش کاری فلزات را با کیفیت بهتری انجام داد. آب صابون یکی از محلول های پرمصرف در صنعت تراشکاری است که در بازار با عناوین دیگری همچون روغن تراشکاری یا روغن حل شونده نیز شناخته می شود. کیفیت آب صابون در فرایند خنک کاری و روانکاری فلزات نقش مهمی دارد. در این مطلب قصد داریم بیشتر در رابطه با خصوصیات آب صابون و اهمیت استفاده از آن در صنایع تراشکاری صحبت کنیم.
صنایعی که به شکل مستقیم با فلزات سروکار دارند، همچون صنعت ساخت فولاد، صنایع تراشکاری، فلزکاری و... برای اینکه بتوانند قطعاتی کاملا صاف، یکپارچه، با کیفیت و با طول عمر بالا تولید کنند، به محلول های روان کننده خاصی نیاز دارند. آب صابون یکی از مهم ترین و پرمصرف ترین محلول های روان کننده و خنک کننده است که از آن برای عملیات مختلفی همچون ماشین کاری، فرزکاری، تراشکاری، برشکاری و... استفاده می شود.
یکی از سوالاتی که اغلب برای مصرف کنندگان ایجاد می شود این است که چرا باید از آب صابون با کیفیت در تراشکاری استفاده کرد؟ خب همانطور که اشاره کردیم، آب صابون نوعی سیال است که نقش مهمی در خنک کاری و روانکاری فلزات دارد. بنابراین هر چه از کیفیت بیشتری برخوردار باشد، توانایی بیشتری در محافظت از فلزات در برابر خوردگی یا زنگ زدگی دارد. کیفیت بالای محلول آب صابون باعث می شود تا طول عمر فلزات در شرایط دمایی مختلف افزایش پیدا کند.
آب صابون در واقع یک نوع روغن محلول در آب است و در انواع مختلفی به بازار عرضه می شود. از جمله انواع آب صابون موجود در بازار می توان به آب صابون روغنی، نانو، سنتتیک و... اشاره کرد. نکته ای که در خصوص آب صابون می بایست بدانید این است که اصولا روغن قابلیت حل شدن در آب را ندارد. از همین رو افزودن مقادیری روغن به آب، باعث معلق شدن ذرات روغن روی سطح آب می شود.
برای اینکه روغن به حالت محلول در آب درآید، از یک ترکیب شیمیایی به نام امولسیفایر استفاده می شود. در نتیجه به محلول روغن در آب، معمولا امولسیون می گویند که قدرت بالایی در برابر عوامل خورنده داشته و می تواند فلزات مختلف را در برابر زنگ زدگی محافظت کند. برای اینکه بتوان از این محلول در صنعت تراشکاری و برای ابزار تراش و برش استفاده کرد، لازم است تا در ترکیب آب صابون، مقدار روغن بیشتر از آب باشد.
سیالی همچون آب صابون دو کاربرد عمده در صنعت تراشکاری دارد. خاصیت خنک کنندگی آن که از طریق آب تامین می شود و خاصیت روانکاری آن که به کمک روغن بدست می آید. این دو ویژگی از مهم ترین کاربردهای آب صابون هستند که بسیار مورد توجه صنعتگران قرار گرفته اند. بسیاری از تولیدکنندگان علاوه بر دو ترکیب اصلی آب و روغن از افزودنی های تقویت کننده دیگری در تولید آب صابون استفاده می کنند و خواص آن را از این طریق بهبود می بخشند. این افزودنی ها به شرح زیر هستند :
هر صنعتی با توجه به نوع و شرایط کار خود نیاز به ترکیبات خاصی از محلول آب صابون دارد. تولید کنندگان بر اساس ترکیبات و خواص شیمیایی آب صابون، آن را با دو گرید a و bبه بازار عرضه می کنند. این درجه بندی باعث می شود تا خریداران بتوانند به تناسب نیاز خود، مناسب ترین نوع آب صابون را تهیه و خریداری کنند.
نسبت آب به روغن، حجم محلول، کیفیت محلول، غلظت و میزان اثرگذاری آن از جمله مشخصاتی هستند که در هر کدام از گریدهای آب صابون متفاوت در نظر گرفته می شوند. متقاضیان می توانند در هنگام خرید، اطلاعات دقیق تر محصولات را بر اساس این درجه بندی از فروشنده کالا دریافت کنند.
امروزه در صنایع مختلف و با پیشرفت های روزافزون نیازهای گوناگونی پدید می آید. یکی از این نیازها تولید موادی برای کاهش اصطکاک بین فلزات در هنگام کار بر روی آن ها می باشد. مواد روان کننده متنوعی با ساختار مشابه برای حل این مشکل ساخته شده است. در این خانواده بزرگ روان کننده ها و روغن های حل شونده از جایگاه ویژه ای برخوردارند.
آب صابون محلولی است با کاربردهای متنوع نظیر روانکاری آب صابون صنعتی، آب صابون فلزکاری، آب صابون تراشکاری و غیره. روغن آب صابون، روغنی است که با آب مخلوط می شود و به این منظور امولوسیون پایداری تشکیل می دهد که به شکل محلول شیری رنگ است.
پایداری فوق العاده ی امولسیون و محافظت در برابر خوردگی و زنگ زدگی از جمله مزایای آب صابون می باشد. روغن آب صابون مناسب برای عملیات ماشینکاری است از قبیل مته کاری، تراشکاری، فرزکاری فلزات آهنی و غیرآهنی و دارای خاصیت تشکیل سریع امولسیون با آب است و محافظت در برابر خورندگی و زنگ زدگی را بالا می برد.
آب صابون در ماشین های تمام اتوماتیک CNC و سایر تجهیزاتی که عملیات مختلف فلزکاری و تراشکاری را انجام می دهند مورد استفاده قرار می گیرد. این عملیات شامل دنده زنی داخلی و سطحی، حدیده کاری، پیچ تراشی، تراشکاری دنده، برشکاری، مته کاری، سنگ زنی، فرزکاری، خارزنی، برشکاری با اره، رو تراشی و داخل تراشی است. اغلب روغن در آب حل نمی شود.
هنگامی که روغن به آب اضافه شود ذرات آن به شکل قطرات ریز و به صورت معلق قرار می گیرند. شکستن ذرات روغن و تبدیل به ذرات بسیار ریز به وسیله یک ترکیب شیمیایی موسوم به امولسی فایر صورت می گیرد. به محلول روغن در آب امولسیون می گویند.
همانطور که پیش از این اشاره کردیم، برای بهبود خواص روغن آب صابون، افزودنی های متعددی به آن اضافه می شود. یکی از این افزودنی ها، مواد آنتی باکتریالی است که خاصیت ضد باکتریایی دارند. استفاده از محلول آب صابون در برخی موارد باعث تولید باکتری و انواع میکروب ها می شود. از این رو تولید کنندگان به جهت پیشگیری از بروز چنین مسائلی، محصولاتی با عنوان آنتی باکتریال روغن آب صابون تولید کرده اند که خاصیت ضد باکتریایی داشته و می تواند از فاسد شدن محلول جلوگیری به عمل آورد.
این محصولات در بسته بندی های چند لیتری و با سطوح کیفی متفاوتی به بازار عرضه می شوند. از آن جایی که آنتی باکتریال نقش مهمی در گندزدایی از محلول روغن آب صابون دارد، لازم است تا از کیفیت مطلوبی برخوردار باشد. بنابراین در صورتی که قصد خرید این محصول را دارید، حتما به اعتبار فروشگاه عرضه کننده کالا و استانداردهای به کار رفته در تولید محصول دقت ویژه داشته باشید.
از مهم ترین دغدغه های صنعتگران در خصوص استفاده از روغن آب صابون، طول عمر پایین و احتمال فاسد شدن آن در گذر زمان است. لجن گرفتن، فساد و گندیدگی را می توان به کمک محلول آنتی باکتریال به خوبی رفع کرد. محلول آنتی باکتریال با خواص ضد میکروبی که دارد می تواند نقش یک نوع دوام دهنده و گندزدا را برای روغن آب صابون ایفا کرده و طول عمر آن را افزایش دهد.
از این محصول می توان برای رفع بوی بد ایجاد شده در محلول آب صابون نیز استفاده کرد. برای اینکه بتوان شرایط کیفی آب صابون را تقویت کرد، ابتدا محلول آنتی باکتریال را به همراه مواد ضد زنگ به ترکیب اضافه کرده و در مراحل بعدی، دیگر مواد شیمیایی که خواص ضد باکتری و ضد جلبک دارند به محلول اضافه می شوند. در نهایت این ترکیبات با یکدیگر مخلوط شده و محلول اصلی آب صابون حاصل می شود که می توان از آن برای عملیات مختلف استفاده کرد.
روغن آب صابون جز مواد اولیه کلیدی صنعت ، به حساب می آید. در صنعت تراشکاری فلز برای جلوگیری از خوردگی، زنگ زدگی و کاهش اصطکاک و گرمای حاصل از آن ، از روغن آب صابون استفاده می شود. آب صابون با نام های دیگری همچون روغن حل شونده ، روغن صابون و روغن محلول در آب نیز شناخته می شود.
در واقع اصولا روغن ها ، آب گریز هستند. اما در این محلول خاص روغن در مجاورت آب امولیسون پایداری تشکیل می شود. این امولیسون از خصوصیات هر دو حلال آب و روغن استفاده می کند. بنابر این تقریبا می تواند حالا هر ماده ای در نظر گرفته شود. آب صابون دارای انواع متعددی از قبیل آب صابون روغنی، آب صابون روغنی نانو، آب صابون سنتتیک، آب صابون بیو کولنت، آب صابون نانو است.
پایداری فوق العاده ی امولسیون و محافظت در برابر خوردگی و زنگ زدگی از جمله مزایای آب صابون می باشد. شرکت ها و برند های مطرح در زمینه تولید آب صابون صنعتی فعال هستند. روغن آب صابون گلپاک ، آب صابون آذرشیمی و دلفین از جمله برند های اصلی در این زمینه محسوب می شوند.
همچنین آب صابون آذر شیمی و دلفین نیز جزو بهترین برند های بازار هستند. البته این تفاوت ها قیمت محصول را تعیین می کنند. در مجموع خرید آب صابون و تصمیم گیری آن با توجه به مصرف بالای آن در صنعت بسیار به قیمت و شرایط آن وابسته است.
فروشگاه ابزار ماتریس مرجع تخصصی خرید روغن تراشکاری و بزرگترین مرکز خرید ابزار های صنعتی و تخصصی میباشد. برای یافتن محصول مورد نظرتان از باکس جستجو استفاده نمایید.
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به فروشگاه اینترنتی ماتریس می باشد.