برای استفاده از ابزارهای بادی یا برخی ابزارهای برقی و یا باد کردن وسایل بادی از وسیله پرکاربردی به نام کمپرسور باد یا پمپ باد استفاده میشود. کمپرسور باد با ایجاد هوای فشرده شده درون یک محفظه یا مخزن کار می کند.
این وسیله نیروی موتور الکتریکی، موتور دیزلی و یا موتور بنزینی را به انرژی ذخیره شده در قالب هوای فشرده تبدیل می کند. هوای فشرده را می توان برای کاربردهای مختلفی از جمله نیرو دادن به ابزارهای پنوماتیکی، باد کردن وسایل بادی و کارکرد ماشین آلات استفاده کرد. که در این مطلب قصد داریم به طور ساده شما را بیشتر با کمپرسور باد آشنا کنیم و کاربرد های آن مورد برسی قرار بدهیم. همراه ابزار ماتریس باشید.
به طور ساده کمپرسور باد (Air compressor) یک وسیله ای برای تولید هوا یا باد با فشار زیاد است. این دستگاه به اسم های مختلفی از جمله کمپرسور هوا، پمپ باد، مخزن باد و یا فشرده کننده هوا هم نامیده می شود.
همانطور که اشاره شد کمپرسور باد با استفاده از موتور مکانیکی، انرژی را به نیرویی در شکل هوای فشرده شده ذخیره می کند. این عمل ذخیره هوا، با استفاده از مکش حجم هوای پیش رونده در مخزن انجام می شود و سپس این هوای ذخیره شده به سرعت آزاد شده و نیروی زیادی ایجاد می شود.
کمپرسورهای باد در صنعت بسیار پر استفاده هستند به طوری که برای فعالیت کارگاه ها و کارخانه ها یک عنصر حیاتی محسوب می شوند. از کمپرسور باد در فعالیت های خانگی هم از جمله باد کردن لاستیک های دوچرخه یا خودرو، باد کردن اسباب بازی های بادی و یا انجام کارهای دستی و هنری مانند رنگ آمیزی با ایربراش استفاده می شود.
کمپرسور باد در مدل و اندازه های مختلفی در بازار وجود دارد به طوری که در انواع حجم مخزن از 10 تا 80 لیتر و از 100 تا 1200 لیتر تولید می شود. این دستگاه ها دارای دو مدل سایلنت (بی صدا) و معمولی می باشند که نوع سایلنت آن معمولا در کاربردهای پزشکی مانند دندان پزشکی ها استفاده می شود.
اجزای اصلی یک کمپرسور باد شامل یک موتور، یک پمپ کمپرسور و یک مخزن برای ذخیره هوای فشرده است. موتور، پمپ کمپرسور را به حرکت در می آورد که هوا را فشرده کرده و به مخزن می فرستد. مخزن به عنوان یک محفظه برای هوای فشرده عمل می کند تا در صورت نیاز بتوان از آن استفاده کرد.
کمپرسورهای هوا در انواع و اندازه های مختلفی تولید می شوند که علاوه بر اینکه مزایا و معایب خود را دارند، در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند. در ادامه با انواع کمپرسور های رایج آشنا می شوید.
رایج ترین انواع آن عبارتند از کمپرسورهای پیستونی، کمپرسورهای اسکرو و کمپرسورهای گریز از مرکز:
کمپرسورهای پیستونی از پیستون و سیلندر برای فشرده سازی هوا استفاده می کنند. به این صورت که با چرخش یک روتور، پیستون ها بالا و پایین می شود و هوای آزاد را داخل محفظه وارد می کند. از آنها معمولاً برای کارهای سبک تر مانند استفاده از ابزارهای پنوماتیکی از جمله میخکوب بادی، منگنه کوب بادی، پیستوله و .... استفاده می شوند.
کمپرسورهای اسکرو، روتورها از یک جفت پیچ به هم پیوسته به شکل نر و ماده برای فشرده سازی هوا استفاده می کنند. به این گونه که با چرخش موتور، روتور هم می چرخد و پیچ ها در هم درگیر شده و باعث مکش هوا به داخل مخزن می شود. آنها معمولاً گرانتر از کمپرسورهای پیستونی هستند، اما کارآمدتر هستند و می توانند حجم بیشتری از هوا را حمل کنند.
کمپرسورهای گریز از مرکز از یک پروانه چرخان برای فشرده سازی هوا استفاده می کنند. آنها معمولاً برای کاربردهای صنعتی بزرگتر استفاده می شوند و می توانند حجم زیادی از هوای فشرده تولید کنند.
امروزه کمپرسورهای باد در انواع کسب و کارها از جمله در کارخانه ها، تعمیرگاه ها، آپاراتی ها و... مورد استفاده قرار می گیرد. هنگام انتخاب یک کمپرسور باد ، مهم است که نیازهای خود را در نظر بگیرید. عواملی مانند فشار و حجم مورد نیاز، محیط کار و منبع برق موجود و امکان جابه جایی دستگاه همگی بر انتخاب کمپرسور باد مناسب تأثیر می گذارند. در ادامه مواردی که باید قبل از خرید کمپرسور در نظر بگیرد را توضیح می دهیم :
به طور تخصصی کمپرسورهای باد را نیز می توان بر اساس فشار و حجم هوایی که می توانند تولید کنند طبقه بندی کرد. فشار بر حسب واحد پوند بر اینچ مربع (PSI) محاسبه می شود و حجم تولید شده با واحد فوت مکعب در دقیقه (CFM) اندازه گیری می شود.
PSI قابل قبول برای کمپرسورهای باد، باید حداقل به فشار PSI 90 برسد، اغلب از کمپرسور های صنعتی دو مرحله ای هستند، یعنی در مرحله اول 90 و در مرحله دوم به PSI 175 می رسد.
اغلب کمپرسور های خانگی و یا کارگاهی تک مرحله ای هستند که به PSI 125 تا PSI 135 می رسند. که برای این کاربرد مناسب می باشند.
CFM از دیگر موارد مهم برای برسی حجم تولیدی دستگاه است به طوری که بیشتر دستگاه ها با حدود 2 تا 13 CFM کار می کنند، به عنوان نمونه یک دستگاه پنوماتیکی ساده حدود 2.5 CFM نیاز دارد.
کمپرسور باد برای راه اندازی به منبع تغذیه نیاز دارد که معمولاً برق ، گاز و بنزین است. منبع تغذیه کمپرسور باد بسته به نوع و اندازه کمپرسور می تواند متفاوت باشد. برخی از کمپرسورهای باد با برق کار می کنند و سایر کمپرسورها ممکن است با بنزین یا سوخت دیزل کار کنند که برای تامین انرژی موتور به مخزن سوخت نیاز دارد.
اسب بخار کمپرسور باد معیاری از توان خروجی موتور کمپرسور است. توجه به قدرت اسب بخار کمپرسور می تواند در خرید کمک کند.
اسب بخار یک واحدی برای بیان قدرت است که نشان می دهد یک موتور کمپرسور باد در مدت زمان معینی چقدر کار می تواند انجام دهد.
اسب بخار (HP) یک کمپرسور باد عامل مهمی است که معمولا در هنگام انتخاب کمپرسور در نظر گرفته می شود، زیرا ظرفیت کمپرسور برای انتقال هوا را تعیین می کند. به طوری که هرچه اسب بخار بالاتر باشد، کمپرسور، هوای بیشتری را می تواند تولید کند.
قیمت کمپرسور باد بسته به نوع، اندازه، برند و کاربرد مورد نظر آن می تواند بسیار متفاوت باشد. بر اساس قیمت می توان کمپرسورها را به دسته های زیر تقسیم کرد که عبارت است از:
کمپرسورهای هوای قابل حمل : کمپرسورهای کوچک و سبک وزنی هستند که به راحتی جابجا می شوند و برای کارهای سبک مانند باد کردن لاستیک ها یا به عنوان منبع انرژی به ابزارهای پنوماتیک طراحی شده اند. قیمت کمپرسورهای هوای قابل حمل بسته به اسب بخار، اندازه مخزن و سایر ویژگی ها متفاوت هستند که قیمت آن ها را می توانید در ابزار ماتریس مشاهده کنید.
کمپرسورهای هوا ثابت : اینها کمپرسورهای بزرگتری هستند که برای استفاده در یک مکان ثابت مانند کارگاه یا گاراژ طراحی شده اند. آنها قدرتمندتر از کمپرسورهای قابل حمل هستند و می توانند ابزارها و تجهیزات هوای پیشرفته تری را انرژی دهند. قیمت کمپرسورهای هوای ثابت بسته به اندازه، اسب بخار و ویژگی ها می تواند متفاومت باشد.
کمپرسورهای هوای صنعتی : کمپرسورهای بزرگ و سنگین هستند که برای استفاده در تولید و سایر محیط های صنعتی طراحی شده اند. آنها گران ترین نوع کمپرسور هوا هستند که بسته به اندازه و ویژگی قیمت آنها متغیر است. در ابزار ماتریس می توانید انواع کمپرسورها و قیمت های آن را مشاهده کنید.
انتخاب کمپرسور باد غیر مناسب، باعث به وجود آمدن عیب های زیادی برای دستگاه از جمله فشار آمدن بیش از حد به موتور دستگاه، اتلاف انرژی و استهلاک بخش های مکانیکی کمپرسور باد ، می شود.
نگهداری و عملکرد مناسب کمپرسورهای باد نیز برای اطمینان از عملکرد ایمن و کارآمد مهم است. بازرسی و تمیز کردن منظم کمپرسور و مخزن و تنظیم مناسب تنظیمات فشار و حجم می تواند به افزایش عمر کمپرسور و جلوگیری از حوادث کمک کند.
جمع بندی
به طور خلاصه، کمپرسورهای باد ابزارهای ضروری برای کاربردهای مختلف، از کارگاه های کوچک گرفته تا کارخانه های صنعتی بزرگ هستند. کمپرسورهای باد با تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی ذخیره شده در قالب هوای فشرده، می توانند منبع انرژی قابل اعتماد و کارآمدی را برای طیف وسیعی از کارها فراهم کنند. هنگامی که کمپرسورهای باد به درستی انتخاب، نگهداری و استفاده شوند، می توانند به بهبود بهره وری و ایمنی در بسیاری از صنایع کمک کنند.
فروشگاه ابزار ماتریس مرجع تخصصی خرید کمپرسور باد و بزرگترین مرکز خرید ابزارهای صنعتی و تخصصی میباشد. برای یافتن محصول مورد نظرتان از باکس جستجو استفاده نمایید.