بررسی انواع مته دریل و کاربرد آنها
مته دریل از نظر ظاهر و جنس انواع مختلفی دارد و به صورت خاصی طراحی و ساخته شده اند. در انتخاب این دستگاه باید جنس سطح و همچنین نوع حفره ای که قرار است ایجاد کنید را مدنظر بگیرید. ما قصد داریم در این مطلب شما را با انواع مته دریل و کاربرد آن آشنا کنیم
امروزه با پیشرفت تکنولوژی ابزار آلات برقی متفاوتی جهت ایجاد فضای مناسب برای انواع مهره ها، پیچ ها، میخ ها و غیره و همچنین ایجاد سوراخ روی اجسام سفت و سخت به وجود آمده است. اما نکته ای که بسیار اهمیت دارد شناخت و انتخاب درست ابزار و متعلقات آن است. یکی از مهم ترین متعلقات مربوط به دریل، مته است که اگر این قطعه وجود نداشته باشد، دستگاه دریل عملا هیچ کاربرد و خاصیتی نخواهد داشت. این ابزار از نظر ظاهر و جنس انواع مختلفی دارد و به صورت خاصی طراحی و ساخته شده اند. در انتخاب این دستگاه باید جنس سطح و همچنین نوع حفره ای که قرار است ایجاد کنید را مدنظر بگیرید. ما قصد داریم در این مطلب شما را با انواع مته دریل و کاربرد آن آشنا کنیم و یک راهنمای جامع و کامل از انتخاب مته ها برای شما ارائه دهیم. اگر علاقه مند به دانستن این موضوع هستید پیشنهاد می کنیم این مطلب را از دست ندهید.
مته دریل چیست؟
مته دریل معمولا یک قطعه فلزی و یا سایر جنس های مختلف است که از آن برای سوراخ کاری در سایزهای متنوع روی سطوح مختلف استفاده می شود. مته ها تنوع بسیار بالایی دارند و می توان انواع آن را در زمانی که نیاز به سوراخ کاری است استفاده کرد. مته وسیله ای کاملا تیز و برنده است که به کمک دستگاه دریل به حرکت در می آید. با چرخیدن این قطعه روی دستگاه باعث می شود براده ها به سمت بیرون ریخته شوند و سوراخی به شکل استوانه با راسی که حالت مخروطی دارد و به امتداد محور طولی روی سطوح مختلف ایجاد شود. عمل برشی که این دستگاه ایجاد می کند توسط دو لبه تیزی که روی قطعه وجود دارد، ایجاد خواهد شد. براده ها هم از راه یک شکاف حلزونی شکل به صورت مدون خارج می شوند.
انواع مته دریل
مته دریل انواع مختلفی دارد که در ادامه هر یک از آن ها را به شما معرفی می کنیم:
مته الماسه
مته الناسه دارای یک سری برجستگی است که روی سر آن دیده می شود و همین دلیل به آن الماسه می گویند. نوک این مته از جنس فولاد کاربید است و این موضوع باعث شده تا از مقاومت بسیار بالایی برخوردار شود. کارایی این مدل بیشتر برای سوراخ کاری روی مصالح سخت همچون سنگ، کاشی، بتن و سرامیک است و نمی توان برای سوراخ کاری روی فلزات از آن استفاده کرد؛ چرا که ممکن است سر آن بر اثر ایجاد دمای بسیار بالا ذوب شده و بسوزد. نکته مهمی که در استفاده از این مدل باید به آن توجه کرد این است که باید در زمان سوراخ کاری باید از دریل های چکشی استفاده کنید.
مته کبالت
این مدل حدود 5 درصد کبالت دارد که کار سوراخ کاری را برای سطوحی همچون مواد آهنی، فولادی و استیل راحت می کند. علت استفاده از کبالت در مته کبالت این است که از سوختن و ذوب شدن مته هنگام دمای بالا جلوگیری می کند.
مته چوب
یکی دیگر از مدل های مته، مته چوب است که به دلیل دارا بودن نوک تیز برای سوراخ کاری چوب و وسایل ام دی اف کاربرد بسیار خوبی دارد. قیمت این مدل نسبت به سایر مدل ها بسیار مقرون به صرفه تر است.
مته فلز
کاربرد این مدل بیشتر برای سوراخ کردن انواع سطوح فلزی همچون مس، آلومینیوم و روی است که البته برای سطوحی همچون چوب، گچ و پلاستیک هم کاربرد دارد. اما چون از در مواد اولیه آن کبالت وجود ندارد، توصیه می شود در برای سطوح آهنی به هیچ عنوان استفاده نشود.
مته دریل چه سایز هایی دارد؟
سایز بندی مته دریل ها با توجه به کاربرد و جنسی که دارند با هم متفاوت هستند. قطر دستگاه های دریلی که در بازار وجود دارند از 0.3 میلی متر شروع می شود و به چند سانتی متر می رسد. اعدادی که در مته ها براساس سایز شماره گذاری می شوند از شماره 1 تا 80 است که در بین آن ها مته سایز 80 کوچکترین سایز یعنی همان 0.3 میلی متر را دارد و مته سایز 1 بزرگترین اندازه یعنی 5.7 میلی متر را دارد.
انواع جنس مته دریل
مته دریل ها براساس نوع کاربرد جنس متفاوتی دارند. در واقع این جنس مته است که تعیین می کند چه کاری انجام دهد. در این قسمت انواع جنس مته دریل را برای شما توضیح می دهیم.
مته فولاد
مدل هایی که با فولاد ساخته می شوند به دو دسته فولاد کم کربن و فولاد پر کربن تقسیم می شوند.
فولاد کم کربن
فولادی که کم کربن است بیشتر برای سوراخکاری رو سطوح چوبی کاربرد دارد. این مدل لبه نگهدارنده ندارد و نیازی نیست که هر چند وقت یک بار آن ها را تیز کرد. کار کردن روی سطح چوب های مقاوم باعث می شود تا طول عمر این مته ها کم شود. در چنین مته هایی حدود 15 درصد کربن استفاده می شود و قیمت مناسب تری نسبت به مدل پر کربن دارد.
فولاد پر کربن
اما مته فولادی کربن بالا درصد زیادی کربن دارد و می توان گفت که میزان این کربن به 50 درصد هم می رسد. به دلیل چکش کاری روی مته در دمای پوسته فولادی این مدل بسیار محکم است. از این مدل می توان در سوراخکاری روی چوب و فلزات استفاده کرد. این مته ها در مقابل دما در زمان سوراخ کاری مقاومت خوبی دارند اما زمانی که دمای آن ها بیش از حد بالا رود ممکن است مته خمیری شود و در نتیجه لبه های آن نرم شوند.
فولاد سرعت بالا
این مدل از آلیاژی ساخته شده که مقاومت فوق العاده بالایی در مقابل تغییرات دمایی دارد. آلیاژی که در این مدل مورد استفاده قرار می گیرد، تنگستن، کروم و وانادیوم است. کاربرد مدل فولاد سرعت بالا بیشتر برای سوراخکاری روی موادی است که سرعت برش بالاتری نیاز دارند. سطوح فلزات، چوب سخت و پی وی سی در این دسته قرار می گیرند. به دلیل ویژگی خاصی که این نوع مته دارد، آن را می توان جایگزین سایر مته ها کرد. در واقع این مدل به دلیل ویژگی های مثبت خود باعث شده جز پرکاربردترین مته ها محسوب شود.
فولاد آلیاژی کبالت
این مدل هم دارای فولاد سرعت بالا است و علاوه بر آن مقدار زیادی کبالت هم در ان وجود دارد. این مته ها در مقابل دما بی اثر هستند و دمای بالا هیچ تاثیری روی آن نمی گذارد که این ویژگی جز بهترین و بزرگترین مزیت آن حساب می شود. کاربرد این مدل بیشتر برای سوراخ کاری روی انواع فولاد های ضد زنگ، استیل، فولاد و آهن است. اما متاسفانه ضعف بزرگی که این مدل ها دارند این است که میزان شکنندگی آن ها بالا است.
ما در این مطلب توضیحات کاملی درباره انواع مته دریل و کاربرد آن ها ارائه دادیم. امروزه این ابزارآلات با کیفیت بسیار بالایی در قیمت های مختلف از برندهای متنوع ایرانی و خارجی در بازار موجود است. برای این که بتوانید در هزینه های خود صرفه جویی کنید و انتخاب درستی از مته ها داشته باشید، توصیه می کنیم حتما از مطالب این سایت استفاده کنید. آگاهی از این اطلاعات به شما کمک می کند تا در نهایت بنا بر مصرف مورد نیاز خود بهترین خرید را داشته باشید. جهت خرید و اطلاعات بیشتر درباره انواع مته و کاربرد آنها میتوانید به سایت فروشگاه ابزار ماتریس مراجعه کرده و مته مورد نظر خود را انتخاب و خریداری کنید.